lauantai 10. joulukuuta 2011

PressPrint grafiikka jouluteemalla


Suunnitelma

Tässä tehtävässä oli tarkoituksena painaa PressPrint -levyllä silkkipaperille kuva. Kyseinen levy on helppo työstää oppilaidenkin kanssa, sillä valkoiseen levyyn on helppo piirtää jo pelkästään kynällä.

Painolevy

Omassa työssäni lähdin liikkeelle tulevasta joulusta. Kuten kuvista näkyy, suunnittelin ensin paperille tontun, sitten piirsin himmeästi levylle ja lopulta painoin kynällä kuvion levyyn. Kun tämä oli saatu tehtyä, painoimme painoväreillä erivärisille silkkipapereille ensin yhdellä värillä ja kuivumisen jälkeen vielä toisella värillä. Lopuksi kehystimme kuvamme. Kaiken kaikkiaan tein painokuvia viisi kappaletta, joista vain yhteen olen tyytyväinen (sininen tausta, valkoinen tonttu). Tämä voisi toimia jopa joulukorttina.
Värin telaaminen ja saaminen tasaisesti levylle oli todella haastavaa ja se myös näkyy töiden jäljessä. Väri ei ole levittäytynyt tasaisesti koko levylle. Kuitenkin joitakin töitä hieman paransi se, että painoimme toisella värillä päälle, jolloin töihin tuli elävyyttä.

Kouluun tekniikka soveltuu hyvin ylemmille luokille, telaaminen vaatii kuitenkin sen verran tarkkuutta, ettei välttämättä ekaluokkalainen onnistu siinä ja voi syntyä epäonnistumisen kokemuksia, mikä on huono asia. Lisäksi painettaessa kuvaa silkkipaperille ja levyä poistettaessa on oltava hyvin varovainen, ettei silkkipaperi repeä. Uskon kuitenkin, että ajan kanssa ja harjoittelun jälkeen oppilaat saavat aikaisiksi hienoja painokuvatöitä tällä tekniikalla.





Kuvataidevoileipäni

Kuvataidevoileipä virkaten
Resepti:
1 siivu mallasleipää (täyteläinen)
1 tomaattiviipale
1 kermainen juustoviipale
tuoresalaattia
1 mallasleipä (täyteläinen)
Pohjalle viipale mallasleipää, päälle laitetaan salaatti, juusto ja tomaatti. Vielä koko komeuden päälle viipale mallasleipää. Näin olen saanut kuvataidevoileivän valmiiksi.

Räsäsen (2008) kuvataidekasvatuksessa on viisi osa-aluetta: taidekäsitys, oppimisnäkemys, kuvallinen kehitys, taidekasvatusmalli ja vuorovaikutusmalli. Tätä mallia havainnollistamaan Räsänen on kehittänyt ns. voileipämallin, jossa leivän eri kerrokset kuvaavat näitä edellä mainittuja viittä osa-aluetta. Jokaisessa osa-alueessa on mahdollisuus valita neljästä vaihtoehdosta, joka soveltuu parhaiten omaan ”makuun”.
Taidekäsitys voi olla ekspressiivinen, formalistinen, postmoderni tai mimeettinen. Mimeettisellä taideteorialla tarkoitetaan lähinnä sitä, että taide on havaintotodellisuuden jäljittelyä. Tässä teoriassa uskotaan, että taiteilijan tehtävä on ainoastaan jäljentää todellisuus. Ekspressiivisellä taideteorialla tarkoitetaan mm. sitä, että taiteen kohde voi olla subjektiivinen. Taide toimii tässä teoriassa taiteilijan ja katsojan itseilmaisun välineenä. Usein tähän teoriaan liitetään elämyksellisyys, empatia ja samaistuminen.
Formalistinen taideteoria taas painottaa muotoa ja värejä. Taide on itseisarvo, joka saa arjesta poikkeavan esteettisen kokemuksen aikaiseksi. Postmodernissa teoriassa taide heijastelee ympäröivää todellisuutta ja ottaa kantaa ja tulkitsee.
Oppimiskäsitysvaihtoehdoiksi Räsänen listaa luonnon, oppiaineen, lapsen ja tiedonkäsittelyn. Luonnolla tarkoitetaan sen havainnointia, kuvaamista ja ymmärtämistä kaiken perustana. Oppimista mitataan tässä kyvyllä omaksua käsitteitä ja toimintatapoja, jotka katsotaan kulttuurisesti riippumattomiksi. Jos taas laitetaan opetuksen keskiöön lapsi, tieto nähdään olevan ainutlaatuinen kokemus. Kasvatuksen arvot ovat sidoksissa yksilön arvoihin. Oppiminen nähdään oppilaan omaksi haluksi toteuttaa itseään.
Oppiainekäsityksellä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että opetus tukeutuu tiukasti oppiaineen taustateorioihin. Tässä käsityksessä kirjatieto nousee arvostetuksi. Tiedonkäsittely taas oppiminen perustuu aina oppijan kokemukseen. Tässä käsityksessä tieto on sekä kulttuurisesti että yksilöllisesti määrättyä.
Räsänen jakaa kuvallisen kehityksen neljään osaan: persoonallisuus, taide, sosiaalistuminen ja ikäkausi. Ikäkausi, persoonallisuus ja taide kuvaavat näkemyksiä, joissa lapsen kuvallinen tuottamien katsotaan noudattavan biologisesti määräytyneitä vaiheita. Sosiaalistuminen taas viittaa siihen että sosiokulttuurisia tekijöitä korostetaan kuvallisessa tuottamisessa ja taiteen ymmärtämisessä.
Myös vuorovaikutusmalleja Räsänen kirjaa neljä: oppilas, opettaja, oppimisympäristö ja sosiaalisuus. Opettajakeskeinen vuorovaikutusmalli tarkoittaa sitä, että opettaja määrittää opetuksen omien arvojensa pohjalta. Oppilaskeskeinen vuorovaikutusmalli pohjaa siihen, että tieto saa merkityksensä vasta vastaanottajassaan. Opetus siis pohjautuu oppilaan kokemuksiin ja kehitysvaiheisiin. Sosiaalisuusvuorovaikutusmallilla tarkoitetaan sitä, että tiedolla on välineellistä arvoa. Kasvatuksen arvo perustuu tässä mallissa sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Oppimisympäristövuorovaikutusmallilla tarkoitetaan taas oppimisen eri konteksteja. Tällä tarkoitetaan muun muassa sitä, että opetuksessa otetaan huomioon opettajan ja oppilaiden kulttuuri-identiteetti. Myös erilaisissa tiloissa työskentely nähdään mielekkäänä.
Taidekasvatusmalleja voi olla: jäljittely, visuaalinen kulttuuri, muoto tai itseilmaisu.  Jäljittelyssä pyritään ulkoisen maailman havainnointiin. Tässä mallissa kuvaamisen taito on ensisijaista. Muotomallissa taas lähtökohtana on kuvan tekemisen taito. Esimerkiksi, oppilas osaa perspektiivipiirtämisen hyvin ja osaa maalata vastaväreillä yms. Itseilmaisulla tarkoitetaan oppilaan maailman korostamista. Opettaja ottaa siis huomioon oppijan lähtökohdat ja tähtää persoonallisuuden kasvuun. Visuaalista kulttuuria painottava malli painottaa kuvallisen ilmaisun ja kommunikoinnin eri muotoja. tässä lähtökohtana on siis eri lajien tunnistaminen ja ymmärtäminen.
Oma voileipäni Rakentuu Räsäsen vaihtoehdoille seuraavalla tavalla: pohjana on täyteläistä mallasleipää, joka pohjaa ekspressiiviseen taidekäsitykseen. Vahva ja ravitseva pohja luo vankan perustan omalle kuvataidekasvatukselleni. Salaatti leivän päällä kuvaa tiedonkäsittelyoppimiskäsitystä. Se on terveellinen lähtökohta opetukselle ja oppijan omat kokemukset ja ajatukset tulevat esille. Kermajuusto kuvaa persoonalähtöistä kuvallista kehitystä, yhtä paljon kuin on erilaisia juustoja leivän väliin laittaa, on persoonallisia lapsiakin. Kuten Räsäsen kirjassakin todetaan, on tärkeää huomioida lasten kuvia tarkasteltaessa lapsen persoona.  Tomaattisiivu leivällä kuvastaa lapsivuorovaikutusmallia. Tomaatin pirteä punainen väri kuvaa hyvin oppilaiden kehittymiseen, positiivisuuteen ja haluun tehdä itse. Päälle tuleva mallasleipäviipale kuvaa taas itseilmaisullista taidekasvatusmallia. Jokainen oppilashan tuottaa omanlaistaan täyteläistä työtä ja jokainen työ on oma makupalansa.
Taiteessa arvostan itse värejä, mutta myös kauneutta ja jäljittelyä. Jos taas mietin opettamisen kannalta asiaa, on minusta tärkeää, että jokainen kokee onnistumisia, vaikkei olisikaan Rembrandt tai jokin muu suuri taiteilija. Kuvataideopetuksen tulee mukailla oppilaan kehitystä ja persoonaa sekä tasoa. Kuvataiteen tulisi olla tekijänsä näköistä, eikä pelkkää jäljentämistä ja todellisuuden tavoittelua. Haluan antaa lapsille mahdollisuuden toteuttaa itseään, antaa onnistumisen kokemuksia ja mahdollisuuksia leikkiä väreillä, asetelmilla ja ajatuksilla. Osoittaa, ettei kuvataiteen tarvitse olla jäykkää ja muodollista, vaan lasta lähellä.

Lähde: Räsänen, M. 2008. Kuvakultturit ja integroiva taideopetus.

perjantai 9. joulukuuta 2011

Tuntisuunnitelmat värin ja esineen pohjalta


Tuntisuunnitelma 1/2

Tunnin lähtökohta: sininen

Tunnin tavoite: opitaan sekoittamaan eri sävyjä, osataan liittää väriin tunne, opitaan väriopista sininen, opitaan lämpimien (esim. oranssi) ja kylmien (sininen) sävyjen ero sekä murrettu väri -käsite

Tunnin kulku (45min):

5min järjestäytyminen
5 min tarkastellaan väriympyrää ja keskustellaan erilaisista sävyistä joita on sinisellä värillä, katsellaan värilastuja ja niiden avulla onko kylmiä vai lämpimiä sävyjä
5 min opettaja ohjeistaa tunnin työn. Tehtävänä on maalata tunnetila (ilo, suru) tai tapahtuma (kohtaaminen, jäähyväiset) sinisen sävyjä käyttäen.
20 min maalauksen toteuttaminen
10 min siivous

Eriyttäminen: Pensseleillä, lastoilla ja teloilla voidaan helpottaa tai vaikeuttaa tehtävää. Opettaja voi myös yhdessä oppilaan kanssa keskustella mitä mahdollisuuksia työn toteuttamisessa on, työ voi olla pieni tai iso, niitä voi olla useampi tai vain yksi 

Kiinnostuksen herättäminen, työskentelyilmapiirin ylläpitäminen: Yhteinen keskustelu ennen työskentelyn alkua, virikekuvia tunnetiloista, ihmisten kohtaamisista erilaisista tiloista, joista saa mieleen tunteita tai tapahtumia, tunnilla voidaan myös kuunnella työskentelyn aikana klassista musiikkia ja sen pohjalta maalata

Sähköisten/digitaalisten välineiden käyttö: Väriympyrä voidaan myös näyttää tietokoneelta ja valkokankaalta (tykillä)

Materiaalit, välineet, tekniikat: Väriympyrä, värilastuja (sinisen sävyjä), maalauspaperia

Työskentelytavat: Yhteinen keskustelu, maalaaminen
teippiä, alustoja, pullovärejä ja isoja pensseleitä. Tekniikkana: maalaus 
Lisätehtävät: mahdollinen toinen maalaus eri näkökulmasta kuin ensimmäinen tai ensimmäiselle työlle "pari", jatkotyöstäminen teoksen kanssa (teoksen muokkaaminen, leikkaaminen tms.)
Tunnin koonti/teosten tarkastelu/arviointi: Kun jokainen on saanut työnsä valmiiksi ja ne ovat kuivuneet, keskustellaan yhdessä töistä (ripustetaan näytteille), opettajan apukysymysten pohjalta (jos kesksutelua ei synny itsestään). Voidaan myös arvioida nimettömästi opettajan jakamien positiivisten kommenttilappujen ("hieno tunnelma", "makeimmat sävyt", "kivoin rajaus"...) avulla



Tuntisuunitelma 2/2

Tunnin lähtökohta: Muovinen hiekkalapio
Tunnin tavoite: Opitaan perspektiivi
Tunnin kulku (45min):

5min järjestäytyminen

15min opettaja ohjeistaa yhdenpakopisteen piirtämisen

15min aloitetaan oma piirrustus aiheesta kesämaisema

10min siivous
Integrointi: voidaan integroida musiikkia (kesätunnelmaa) ja maantietoa (kuvia maaseudusta, kaupungista jne.)
Kiinnostuksen herättäminen, työskentelyilmapiirin ylläpitäminen: oppilaille voidaan näyttää opetuksen ohessa kuvia erilaisista maisemista ja voidaan työskentelyn aikana soittaa musiikkia, joka luo tunnelmaa
Sähköisten/digitaalisten välineiden käyttö: opettaja voi näyttää kuvia tykiltä
Materiaalit, välineet, tekniikat: piirrustuspaperia, lyijykyniä, tietokone, viivaimia, tusseja (viimeistelyyn), pyyhekumeja
Työskentelytavat: petustuokion aikana voidaan keskustella, muuten työskennellään itsenäisesti omalla paikalla käyttäen lyijykynää ja viivainta
Lisätehtävät: nopeimmat voivat aloittaa työn viimeistelyn mustilla tusseilla (eri paksuisia) ja lopulta kumittaa lyijykynäjäljet
Tunnin koonti/teosten tarkastelu/arviointi: Työt laitetaan esille ja keskustellaan mistä idea maisemaan tuli, miksi pakopiste on siellä missä se on, kuinka tekijä kokee onnistuneensa, mihin ollaan tyytyväisiä jne..

Oma kuvataiteen kartta

Oma kuvataidepolkuni peruskoulussa
Oma kuvataidepolkuni kulkee pitkälti sanoja reitttejä kuin taidekäsitykseni. Olen ollut pienestä pitäen taideihminen ja arvostan suuresti erilaisten taiteilijoiden näkemystä maailmasta ja tapaa katsella maailmaan eri vinkkelistä kuin kenties tavallinen kansalainen.

Innostus kuvataiteeseen (niinkuin käsityöhön) on tullut nimenomaan harrastuksesta eikä niinkään koulusta. Koulu on ollut lähinnä taiteen tekemisen mahdollistaja peruskouluikäisenä.

Kävimme paljon kouluaikoinani opettajien kanssa museoissa ja niin Ateneum kuin Kiasma on koluttu alaikäisenä monet kerrat jopa itsekseen. Suuri ja merkittävä taiteenarvostuksen käännekohta omalla kohdallani oli kun sain 5.-6. -luokkalaisena lahjaksi kirjan "Linnea maalarin puutarhassa", joka käsitteli impressionismia ja erityisesti Claude Monet. Tästä käännekohdasta alkoi ihastukseni väreihin ja olen edelleenkin tyytyväinen saadessani leikkiä väreillä. Lisäksi impressionismi opetti minulle, ettei kaikki maailmassa ole sitä miltä se näyttää vaan miltä jokainen meistä sen näkee - erilainen joka hetki. 

Toinen tärkeä käännekohta taiteellisessa kartassani oli oman kameran saaminen ja sen käyttäminen. Maailman näkee eritavalla kun sitä katsoo kameranlinssin läpi. HAvainnot maailmasta tarkentuvat ja näkekulma muuttuu. Kun harrastin mustavalkokuvausta, pystyi maailman näkemään linssin läpi jopa mustavalkoisena.

Nykyisin oman tekemisen tilalla ihailen muiden tekemiä teoksia ja toisten luovuutta ja näkyä maailmasta. On ihanaa istahtaa kirjan äärelle, jossa kerrotaan taideteoksista ja taiteilijoista tai piipahtaa taidemuseoon katsomaan kauniita maalauksia ja hienoista oivalluksista syntyneitä teoksia. On nostettava hattua niille, joilla on rohkeutta ja taitoa toteuttaa itseään.

Croquis 'skiss' -piirros



Elävän mallin piirtämisharjoituksia neljä

Nopea piirtäminen on hyvä harjoitus hahmottamaan asentoja ja nopeaa havainnointia. Puolen minuutin ja minuutin piirroksissa ei voi alkaa miettimään jokaista ääriviivaa ja yksityiskohtaa, vaan on luotettava omaan käden ja silmien yhteistyöhön. Aluksi voi olla aika haastavaakin myöntää itselleen, ettei voi tehdä ns. pientä piiperrystä vaan nopeita vetoja ja viivoja.
Kouluun nopean piirtämisen työ voi olla haastavaa varsinkin aivan pienimmille oppilaille, mutta käsiteltäessä vaikkapa ihmisen piirtämistä muuten - esim. mittasuhteita ym. tämä tekniikka voisi hyvin antaa kaikille mahdollisuuden onnistua ja kokea onnistumista vaikkei elävän mallin piirtäminen kaikilta oikeaoppisesti onnistuisikaan. Lisäksi tähän voisi yhdistää A4-paperit ja sakset, jolloin saksilla tulisi paperista leikata mallin siluetti.
Onnistuin itse mieleni melko hyvin työssäni, vaikkakin aina olisi myös parantamisen varaa. Onnistuin luomaan mallin asennon melko hyvin ja voisin vieläkin sanoa ketkä ovat olleet malleina missäkin kuvassa mallin asennon ja ruumiinrakenteen osalta. Jos tekniikan harjoittelemiseen olisi ollut enemmän aikaa, olisin panostanut enemmän vielä kynän liikkeeseen ja kynän jälkeen. Tässä työssä jälki on melko suttuista ja edestakaista, ei niinkään varmaa jälkeä ja kaunista linjaa.

Mäkilähtö -näyttelyvierailu

Näyttely peilaa yleisesti taiteen ja myös elämän peruskysymyksiä. Tilan kokeminen ja havainnot nousevat teoksista esille. Lisäksi näyttelyssä on huomioita ihmisestä ja luonnosta.
Mäkilähtö -näyttelyn (Lönnströmin taidemuseo 2011) sävähdyttävin työ oli ehdottomasti Heli Ryhäsen (s. 1971) Reviiri (2011) teos. Teos on tehty tekonahkasta ja muutenkin materiaalit ovat kankaita ja täytteitä. Hanna Jaanisoo (2011) on sanonut oivallisesti Ryhäsen teoksista, että ne ”ottavat hiljaa yliotteen katsojastaan. Ne kuvaavat jotain tuttua, sataan kertaan nähtyä … Pehmeistä asioista tulee kovia ja nyrjähtäneitä”.
Teos jonka valitsin esittää lepakkoa, joka on kuitenkin myös nainen. Lepakolla on naisen kasvot ja esimerkiksi rinnat. Taiteilijan lähtökohtana on voinut olla juuri pehmeän ja kovan maailman yhdistäminen ja sekoittaminen. Pehmeyttä teoksessa ovat naiseus ja materiaalivalinta. Kovuutta (tai pelkoa ja synkkyyttä) kuvastaa taas muotona lepakko ja väritys (musta). Teoksessa on synkkyyttä mutta se ei ole mielestäni läheskään niin uhkaavaa kuin voisi olla, juuri siitä syystä että kyseessä on naislepakko. Teoksessa on saatettu hakea takaa juuri tätä, ettei kaikki pelottavaksi tarkoitettu ole sitä kun lähemmin katsoo.
Erityisesti teoksessa viehättää käsityöläisminääni juuri kuvanveistäjämäinen taitavuus nähdä kohde kolmiulotteisena ja teoksessa tämä näkyy mielestäni erittäin hyvin. Myös ompelun käyttö kuvataiteen keinona on erittäin hieno ”uusi” keino ilmaista taiteilijan näkemyksiä asioista.

-- 
Lähteet:
Jaanisoo, H. 2011. < www.heliryhanen.fi > Luettu: 8.12.2011
Mäkilähtö 2011. <http://www.lonnstromintaidemuseo.fi/index2.php> Luettu: 8.12.2011

Pullovärimaalausta ilman ajattelua


Ensimmäinen työ

Pullovärit ovat hyvä maalauskeino, maalia voi ottaa reippaasti ja värien kanssa saa leikkiä vapaasti, mikä on minulle tärkeää. Tehtävänä oli vain ottaa muutamaa väriä ja mitään ajattelematta maalata. Jotkut sanoivat, että oli vaikea olla miettimättä miten väriä käyttää mutta itse pidin siitä. Ainoana ongelmana mielestäni oli se että ensimmäisessä työssä (kahdesta) väri sekoittuivat liiaksi ja muuttuivat perusruskeaksi. Toisen työn kohdalla osasi jo valita värit niin, että värien liiallinen sekoittuminen ei ollut rasittava tekijä. Kuva oli jotenkin tyypillinen maalaamani kuva, pyörteitä ja sekamelskaa (ensimmäinen kuva). toisessa kuvassa lähdin enemmän kokeilemaan ja leikkimään (esim. maalipisarat).
Tehtävä on mielestäni hyvä, sen voi hyvin liittää väri-opin yhteyteen ja oppilaat saavat työnsä varmasti valmiiksi kohtuullisen nopeasti. Lisäksi työtä voisi vielä jatkaa leikkaamalla mielenkiintoisimman kohdan maalasta pienemmäksi tauluksi ja sitä kenties jatkotyöstää joko maalaamatta, piirtämällä tai leikekuvilla..
Toinen työ
Tällaisella työllä oppilaat voivat myös harjoitella tunteita ja millaisia tunteita ja värejä on, miten ne vastaavat toisiaan, mitä erivärit tuovat mieleen jne.



Oma taidekäsitykseni

Olen pienestä pitäen käynyt taidekoulussa ja käsitykseni kuvataiteesta on muokkaantunut pitkin elämää. Taide on mielestäni hyvin merkittävä osa kulttuuriamme ja taidetta tulisi itse tehdä jo sen terapeuttisten vaikutusten takia. Kenenkään ei tarvitse olla taitavin piirtäjä ja maalari tehdäkseen omaksi ilokseen taidetta. Jopa pienimmät töherrykset tylsällä tunnilla voivat olla terapiaa ja taidetta.
Olen käynyt paljon taidemuseoissa ja gallerioissa, ja aina kun sellaiseen on mahdollisuus mennä, käytän tilaisuuden hyväkseni. Nyt vanhemmiten on jäänyt taiteen tekeminen itse vähemmälle, mutta heti jos on puitteet tehdä, tartun tilaisuuteen. Oma taiteen tekemiseni kehitys on lähtenyt liikkeelle juuri piirustuskerhosta ja pitkin matkaan on ollut maalausta ja kehitykseni viimeiseksi vaiheeksi lasken mustavalkovalokuvauksen, johon ihastuin yläasteikäisenä. Varsinkin kun filmit ja valokuvat kehitettiin itse, tuli kuville vielä suurempi merkitys. Ensimmäisen oman kameran sain ollessani kahdeksan ja sen jälkeen minulla on aina ollut kameroita jos jonkinmoisia.
Suurimman vaikutuksen itseeni on tehnyt taiteilija Claude Monet, joka todisti, ettei taiteessa ole kyse vain jäljentämisestä vaan siitä miten itse näet maailmasi. Yksi hienoimmista kokemuksista tähänastisessa elämässä oli päästä Pariisissa katsomaan Monet’n kuuluisat lummetaulut.
Jos taiteelle ja taideteoksille olisi pakko asettaa rajat, asettaisin sen siihen että taideteoksessa tulee olla jotakin taiteilijasta lähtöisin olevaa mukana. Pelkkä esineen esillepano ei mielestäni ole taidetta. Lisäksi taiteen nimissä ei mielestäni koskaan saa tappaa tai tuottaa toiselle pahaa, jo pelkkä ihmisoikeusjulistus ja inhimillisyys sanovat samaa..

Taidekäsitykseni pohjaa kenties eniten esteettiseen taidekäsitykseen, jolloin käsitys taiteesta pohjaa kauneuteen (kauneudellakin monta tasoa). Toisaalta instrumentalismiin, jolloin taide käsitetään niin että sitä voidaan käyttää politiikan uskonnon tai kasvatuksen keinona. Taide on mielestäni jokaisen ihmisen oikeus.