perjantai 9. joulukuuta 2011

Oma taidekäsitykseni

Olen pienestä pitäen käynyt taidekoulussa ja käsitykseni kuvataiteesta on muokkaantunut pitkin elämää. Taide on mielestäni hyvin merkittävä osa kulttuuriamme ja taidetta tulisi itse tehdä jo sen terapeuttisten vaikutusten takia. Kenenkään ei tarvitse olla taitavin piirtäjä ja maalari tehdäkseen omaksi ilokseen taidetta. Jopa pienimmät töherrykset tylsällä tunnilla voivat olla terapiaa ja taidetta.
Olen käynyt paljon taidemuseoissa ja gallerioissa, ja aina kun sellaiseen on mahdollisuus mennä, käytän tilaisuuden hyväkseni. Nyt vanhemmiten on jäänyt taiteen tekeminen itse vähemmälle, mutta heti jos on puitteet tehdä, tartun tilaisuuteen. Oma taiteen tekemiseni kehitys on lähtenyt liikkeelle juuri piirustuskerhosta ja pitkin matkaan on ollut maalausta ja kehitykseni viimeiseksi vaiheeksi lasken mustavalkovalokuvauksen, johon ihastuin yläasteikäisenä. Varsinkin kun filmit ja valokuvat kehitettiin itse, tuli kuville vielä suurempi merkitys. Ensimmäisen oman kameran sain ollessani kahdeksan ja sen jälkeen minulla on aina ollut kameroita jos jonkinmoisia.
Suurimman vaikutuksen itseeni on tehnyt taiteilija Claude Monet, joka todisti, ettei taiteessa ole kyse vain jäljentämisestä vaan siitä miten itse näet maailmasi. Yksi hienoimmista kokemuksista tähänastisessa elämässä oli päästä Pariisissa katsomaan Monet’n kuuluisat lummetaulut.
Jos taiteelle ja taideteoksille olisi pakko asettaa rajat, asettaisin sen siihen että taideteoksessa tulee olla jotakin taiteilijasta lähtöisin olevaa mukana. Pelkkä esineen esillepano ei mielestäni ole taidetta. Lisäksi taiteen nimissä ei mielestäni koskaan saa tappaa tai tuottaa toiselle pahaa, jo pelkkä ihmisoikeusjulistus ja inhimillisyys sanovat samaa..

Taidekäsitykseni pohjaa kenties eniten esteettiseen taidekäsitykseen, jolloin käsitys taiteesta pohjaa kauneuteen (kauneudellakin monta tasoa). Toisaalta instrumentalismiin, jolloin taide käsitetään niin että sitä voidaan käyttää politiikan uskonnon tai kasvatuksen keinona. Taide on mielestäni jokaisen ihmisen oikeus.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti